post@dreamaquarium.no +47 41 21 04 80 Carl Konows Gate 49 Laksevåg Bergen

Levende stein i saltvannsakvarium

Levende stein i saltvannsakvarium
6. desember 2014 admin

Levende stein i saltvannsakvarium

Av Michael Laskawski

I. Introduksjon:

Levende steinI denne artikkelen skal vi prøve å beskrive litt forskjellige typer stein i saltvannsakvariet, gi svar på noe spørsmål, og prøve å hjelpe folk å velge riktig stein. Vi skal hovedsakelig konsentrere oss om den levende steinen (LS) som er mest populær, og i vår mening gir det beste substratet i saltvannsakvariene våre. Vi skal også gi kort beskrivelse av andre typer stein. Det er en stor forskjell fra et akvarium til et annet og det er viktig å velge riktig stein. Kvalitet og volum avhenger av budsjett, type akvarium og kvantum/type dyr du skal ha i akvariet.

Levende stein er en av de viktigste tingene man har i et saltvannsakvarium. Ofte sparer vi penger på å kjøpe “billigere” utstyr, men de fleste akvarister er enige i at uten levende stein er det veldig vanskelig å drive et velbalansert og sunt akvarium. Levende stein er ikke bare dekorasjon, men også et svært viktig biologisk filtrer og levested for masse mikro- og makro-organismer. De bryter ned og omdanner skadelige stoffer i vannet, slikt som ammoniakk, nitritt og nitrat til mindre skadelige stoffer.

Strukturen av levende stein er porøs, ujevn og full av “kriker og kroker” noe som gjør steinen til et ideelt bosted for svært mange organismer. Levende stein er også perfekt skjulested for både fisk og invertebrater.

Tidligere var det vanlig at ekte levende stein ble hentet fra kysten av Indonesia, Vanuatu, Fiji og Tonga. I dag er det stadig mindre ekte levende stein i handelen grunnet økende miljøbevissthet (redusert antall CITES). Om 10 år er det sannsynligvis tilnærmet umulig å få tak i ekte levende stein i handelen.

II. Typer av levende stein:

Det finnes mange forskjellige typer levende stein avhengig av hvor de kommer fra:

1) Bali

Levende stein fra BaliLevende stein fra Bali er en av de beste steinene. De er hentet direkte fra områder rundt korallrev, noe som resulterer i at steinen har mange fossiler av koraller som har blitt ødelagt av stormer og lignende. Steinene er veldig lette og har mange utforminger og farger.

2) Fiji

Levende stein fra FijiDette er den mest populære levende stein på markedet. Steinen er rimelig porøs og har mange ulike utforminger og størrelser. Dessverre kan kvaliteten på steinen variere mye mellom ulike butikker.

3) Tonga

Tonga stein er en stein med høy tetthet og er dermed lite porøs. Tonga har forgreninger som kan minne om grener. Å ha denne steinen i akvariet kan virke som en god ide for å få et varierende utseende, men grunnet den høye tettheten og vekten, frarådes det bruk av denne steinen i akvariet. Den høye tettheten begrenser steinen sin mulighet til å bryte ned avfallsstoffer i vannet.

4) Kaelini stein

Kaelini er en “dypvanns-Tonga” og har varierte former og mange av steinene kommer med store hull. Dette gjør steinen ideell for mer “sofistikert aquascaping. Kaelini stein er i utgangspunktet Tonga stein som er knekt av i stormer og så endt opp nede på dypere vann.

5) Karibia stein

Stein fra Karibia har mye til felles med Tonga og Fiji noe som gjør det til en allsidig stein. Steinen er rimelig porøs og har en åpen struktur.

6) Marshalløyene

Stein i fra Marshalløyene er av den beste levende steinen man finner. Steinen er allsidig med tanke på utforming og farger. Denne steinen inneholder mye fossiler av svamper, noe som gjør den lett og VELDIG porøs. Dessverre så ble det forbudt å eksportere denne steinen i 2007.

7) Vanuatu

Levende stein i fra Vanuatu minner veldig om steinene fra Marshalløyene, dessverre er steinen grunnet kvaliteten og tilgjengelighet veldig sjelden og ikke minst svært dyr.

III. Andre typer av stein/substrat

Død (tørr) levende stein

Tørr levende stein er i vår mening den beste alternativet for levende stein. Hvis man er tålmodig vil man allerede etter noen måneder kunne få stein med ganske høy filtreringseffekt. Det er best å blande tørr/død stein med levende, for å så (som i å plante) den med bakteriene og andre levende organismene. Det er en del akvarister som er livredd å få plager som: glassroser, alger og/eller uinviterte gjester som krabber, bristleworms osv. At de velger å starte akvariet med 100% tørr “levende” stein. Denne “metoden” er langt i fra ideell, på grunn av at det tar lang tid og tilsetninger (bakterie kulturer) som vi må bruke, men også at vi får mindre variasjon av nyttedyr i akvariet. Det er masse små organismer som lever på steinen som hjelper å lufte stein og lager kanaler. Dessverre eliminerer vi ikke problem med glassroser og alger, ofte kommer de med koraller.

Falsk Stein (base stein)

Falsk stein er en stein som har veldig liten filtrering-kapasitet. Den er laget ofte av sement, skjell, knust koraller og aragonitt grus som har vært i sjøen i flere måneder. Ofte det er masse alger og organismer på steinen og man må dermed ofte knuse den for å skille den fra levende stein.

Falsk stein er ofte blandet med levende. Noen forhandlere vil enten tjene litt mer penger, eller så ser de ikke forskjell mellom ekte og falsk stein.

Falsk stein er ca. 4 ganger billigere, siden det ikke er nødvendig med CITES for å importere den. Steinen kommer som oftest fra Bali eller Florida. Falsk stein kan brukes som base stein (grunnstein) i store akvarier hvor vi har effektiv skummer og filtrering. Steinen kan ofte inneholde andre fremmedlegemer som leca kuler og halm/strå. Disse kan være rene fosfat bomber.

Keramisk Stein

Ofte omtaler forhandlere at keramisk stein er like god eller bedre enn ekte, men i realiteten de er mye vanskeligere å få balanse i akvariet enn med ekte levende stein. Keramisk stein har ofte samme eller høyre pris enn levende. De fleste bruker keramikk kun i former av hyller og uvanlig formasjoner som er vanskelig til å bygge fra levende stein.

Kalkstein

Kalkstein bør ikke brukes i saltvannsakvarium. Dessverre blir nybegynnere akvarister av og til lurt, av uprofesjonelle butikker som vil bli kvitt kalkstein, og anbefalt det til saltvannsakvarier. Kalkstein er veldig tung og har ingen filtrering kapasitet.

IV. Filtrering med levende stein

De fleste eldre akvarister har sikkert hørt om Berlin filtrerings metoden som er basert på levende stein. Prinsippet er å ha mye levende stein (ca. 30%) og ganske sterk sirkulasjon. Aerobe bakterier, som dekker overflaten av levende stein og sand, omdanner skadelig ammoniakk (avfall fra fisk og virvelløse dyr) til nitritt, og deretter om til nitrat, som er mye mindre skadelig for akvariet innbyggerne (nitrogen syklusen). Gjennom diffusjon, beveger nitrater seg dypt inn i den levende steinen hvor den blir omdannet av anaerobe bakterier som forandrer den til nitrogengass. “Resten” av nitrater fjernes gjennom regelmessige vann bytter. I et vanlig akvarium brukes en protein skummer til å fjerne noen av de oppløste organiske forbindelsene før de brytes ned til ammoniakk.

V. Innkjøring av stein (curing)

Stein som kommer rett fra Indonesia ser litt annerledes ut enn stein som er godt innkjørt. Fordel med å kjøpe LS direkte fra transport er at den ofte er rik på forskjellige livsformer. Vi kan finne ikke bare svamper, alger, og små invertebrater men også koraller, krabber, snegler osv. Dessverre så er ikke alt man finner på steinene bra å ha i akvarium, ofte er det noen uønskede organismer. Uansett alle som prøver stein direkte fra transport er enig at det er spennende å se hva som kommer ut. Vi anbefaler at alle prøver det en gang 😉 Dessverre ikke alle organismer overlever transporten, og ofte vil sånn LS slippe ut litt fosfat og nitrat. Vi må huske på det og ta god tid før vi kjøper fisk og invertebrater. Innkjøring av levende stein er relativ lett prosess. Vi trenger en effektiv skummer, lite lys, sirkulasjon, og regelmessig vann bytte.

VI. Ekte eller falske?

Hvordan finne ut om steine er i god kvalitet og er ekte? Det er ikke alltid så enkelt. Ofte falsk stein er ganske tung, mørk og er laget i form av ”klumper”. Når vi skal sjekke må vi kontrollere om vi finner kun materialer som finnes i sjøen. Hvis vi er usikkert, er den beste løsning å knuse steinen. De fleste typer av falsk stein er vanskelig å knuse og har jevn struktur inni. Levende stein pleier å være lettere, lysere og ofte dekket av stein koraller eller andre invertebrater

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*