post@dreamaquarium.no +47 41 21 04 80 Carl Konows Gate 49 Laksevåg Bergen

Renholdsarbeidere – Clean up crew

Renholdsarbeidere – Clean up crew
5. oktober 2017 admin

Renholdsarbeidere – Clean up crew

Renholdsarbeidere - Clean up crewHer skal vi ta for oss hvordan du skal velge og etablere en gjeng med renholdsarbeidere i et saltvanns eller rev akvarium.

Å vedlikeholde en blomstrende saltvanns tank er både en glede og en utfordring. Du tilbringer timer på å undersøke den perfekte kombinasjonen av arter for din tank, og plukke ut det perfekte utstyrt for å holde tanken riktig. Selv etter at du får alt satt opp, er arbeidet ikke ferdig. Du må da vedlikeholde tanken. Heldigvis, hvis du setter opp akvariet riktig første gang, bør du ikke trenger å bekymre deg for mye vedlikehold. Men du trenger for å sørge for at vannkvaliteten er fortsatt høy. En enkel måte å gjøre det på er å ansette en gjeng med renholdsarbeidere i tanken din.

En renholdsarbeidere i saltvannsakvarium kan være snegler, krabber, reker, ormer og sjøstjerner som utføre følgende oppgaver:

 • Opprydding av detritus (ikke-levende organisk materiale).
 • Sile gjennom sand.
 • Holder alger under kontroll på en dag-til-dag basis.
 • Fjerne matrester.

VaktmesterDu kan tenke på renholdsarbeidere som vaktmestere for tanken din. Å ha en skikkelig oppryddings gjeng kan bidra til å holde tanken glitrende ren. Samtidig som den begrenser hvor mye arbeid du trenger å gjøre i form av skraping av glass eller fjerne alger av den levende steinen. Men det er noen ting du bør tenke på når du oppretter renholds gjengen din. I denne artikkelen vil se på noe av det grunnleggende om å ha renholdsarbeidere i en saltvanns tank.

 

Når bør jeg introdusere renholdsarbeiderne mine?

Hvis du kjører inn saltvannsakvariet med levende stein (som de fleste saltvanns akvarister gjør) så vil du ønsker å sette inn renholds arbeidere rett etter at nitrogensyklusen er ferdig (før du setter inn fisk). Det vil være ting som har død på den levende steinen og sannsynligvis noen alger fra innkjøringen som må ryddes opp umiddelbart. Oppryddings gjengen kan ta seg av dette, bidrar til å gjøre tanken trygg for fisk.

Du bør kun starte med snegler og krabber som de er de mest hardføre. Sjøstjerner trenger en etablert matkilde for å overleve. Først etter et par måneder (når du begynner å se en oppbygging av alger og detritus) kan du sette inn sandvendende sjøstjerne. Ikke sett inn alle renholderne på en gang. Du må sette inn et par om gangen for å sikre at det er nok mat til å de.

 

Hva er de beste artene for renholdsarbeidere?

RenholdsarbeidereDu trenger en kombinasjon av arter for å gjøre alle de oppgavene som er beskrevet i punktene ovenfor. Noen vil sile sand, men ikke røre alger. Andre vil spise bare en bestemt type alger, men vil ikke sile sanden. Anskaffelse av en fin blanding vil sikre at tanken holder seg ren.

 

 

 

Snegler

Snegler er spesielt populære som medlemmer av et saltvanns renholds gjeng, fordi de er svært effektive. Marine snegler kommer i en rekke størrelser og hver art har sin egen spesialitet i forhold til hva slags mat den foretrekker å spise. Noen snegler spiser alger av levende stein og andre tankoverflater mens noen kommer inn i sprekker eller sile gjennom sanden for mat. Det er også en del snegler som bør unngås, disse kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

De vanligste renholds snegler:


Turbo snegl - RenholdsarbeiderTurbo snegler
– Turbo snegler er store vannlevende snegler som er spesielt nyttig i å spise alger. Du må være forsiktig med disse sneglene på grunn av sin størrelse, de har blitt kjent for å velte levende stein/koraller/frags. Turbo snegler anbefales spesielt for store akvarier fordi de kan dekke et stort område i løpet av kort tid. Hvis du bruker turbo snegler, sørg for at den levende steinen er sikker og sikre at det er nok av mat for sneglene å spise fordi de kan gå gjennom alger ganske fort.

 

 

 

Asterea snegl - Renholdsarbeider

Asterea snegler – Dette er gode snegler for å bli kvitt brune og grønne alger fra veggene i tanken, fra den levende steinen, og fra underlaget (de vil ikke spise lengre hår alger). De er også nyttige for mindre kar, fordi de ikke blir større enn en ca. 2,5cm. Problemet med de er når de blir snudd på ryggen (skallet) kan de ikke komme seg tilbake til sin riktig retning og vil dø. Hvis du ser en på ryggen, bør du snu den.

 

 

 

 


Trocus - RenholdsarbeiderTrochus snegler
– Trochus sneglene er svært lik Astereas i form av algespising, men de kan redde seg selv når de blir snudd. De er også små, noe som gjør dem til et fint tillegg i mindre akvarier som nano akvarium.

 

 

 

 

 

 


Nerite - RenholdsarbeiderNerite snegler
– Dette er en liten snegle (mindre enn en 2,5cm) som er veldig flinke til å spise alger av tankveggene. De vil av og til komme ut av vannet fra tid til annen. De er også inkludert i mange refugiums siden de gjør det bra med marine planter.

 

 

 

 

narsn0102Nassarius snegler – Dette er en av de mest interessante snegler du kan ha i opprydding gjengen din (selv om du ikke vil se mye av dem). Fordi de dekker et område av tanken som ikke er adressert av sneglene som er nevnt ovenfor – sandbunnen. Disse sneglene begrave seg i sanden, vender og roter gjennom den for mat. De har en lang snabel som stikker ut fra fronten og du kan ofte se det stikker ut av sanden hvis du ser nøye etter. De vil også komme opp av sandbunnen for å spise (igjen, en artig ting å se) og vil beite på mange former for detritus som andre snegler ignorere. De krever en dyp sandbunn for å overlevelse og skal kun tilsettes etter at tanken har modnet i flere måneder etter innkjøringen.

 

 

Cerith__55989Ceriths snegler –Denne familien av saltvanns snegler er en favoritt blant akvarister. Cerith snegler spiser kiselalger, cyano, film alger, detritus, fiskeavfall, alger, og uspist mat. Cerith snegler vil skalere steiner, grave i sandbunnen og gjøre seg hjemme i tanken og ordner opp. Cerith snegler vil ofte virke døde i løpet av dagen, da det meste av deres aktivitet kan sees etter mørket frembrudd. Spredd rundt i tanken vil de ha en lav profil, ute av syne samtidig som de holder tanken ren. De holder til i Kariben og er komfortabel i svært varme akvarier siden deres eget hjem er tidevannsdammer kan ofte bli veldig varme. Cerith snegler kan være følsom for raske endringer i salinitet og pH, derfor er en langsom drypp akklimatisering å foretrekke.

De mindre Dverg Cerith snegler varierer i størrelse fra en 12 til 25mm, men er slank. Disse sneglene vil beite på kiselalger, cyano. film alger, detritus, og hår alger i underlaget samt på steiner og til dels glasset i akvariet. På grunn av sin mindre størrelse, er de i stand til å rense de kriker og kroker i steinen, hvor alger gjemmer seg, og detritus brytes ned til tilgjengelige næringsstoffer og tette porene.
Florida Cerith snegler varierer i størrelse fra en 2,5cm til 5cm. Disse sneglene vil spise kiselalger, detritus, cyano, film og hår alger i underlaget spesielt og vil jobbe på steinene, og noen ganger på glasset i akvariet. De er middelmådig på å fjerne hår alger. De vil ikke spise dekorative alger eller sjøgress.

 

Chiton snegler en liten klasse av marine bløtdyr, preget av sitt ryggskall av 8 plater som vanligvis holdes på plass av et læraktig belte. De er bilateralt symmetriske og er vanligvis funnet på harde overflater i fjæra eller grunt vann. I enkelte grupper er imidlertid skallplatene blitt redusert i størrelse, og er ofte innfelt i beltet som blir mer kjøttfulle og i noen tilfeller fargerike. Chitons er en beitende planteeter, som finnes i alle deler av verden. De varierer i størrelse fra store kalifornisk Cryptochiton stelleri, som vokser til 300 mm i lengde, til noen som aldri bli mer enn noen få millimeter i lengde. Den skulle ikke gjøre noe skade i akvariet ditt og kan være nyttig for å holde glasset rent, ikke så bra for kar av akryl.

 

 

Krabber

Krabber er kanskje den nest mest populære gruppen av dyr når det kommer til å danne en gjeng med renholdsarbeidere. Eremittkreps i særdeleshet er svært gunstig fordi de romsterer rundt over hele tanken, spiser mat som er etterlat av fisken. Det er viktig å være forsiktig når en setter inn krabber i akvariet, fordi ikke alle av dem er rev-sikre.

De vanligste renholds krabbene:

redleghermitRed-legged Hermit Crab (også kjent som Scarlet Reef Hermit Crab eller Red Reef Crab) – Disse krabber gjør en utmerket jobb med rote rundt- og holde alger under kontroll (de vil selv spise hår alger som de fleste snegler unngå). De vil også spise fiske mat. Rød-beinete eremittkreps holder seg små og er svært hardfør – i motsetning til de fleste eremittkreps. De er også generelt fredelig mot andre i tanken. De kan noen ganger angripe snegler, selv om den røde eremittkrepsen er mye mindre sannsynlig å gjøre dette enn den blå-beinete eremitten. For å redusere dette problemet, kan en ha oppi noen ekstra sneglehus i tanken slik at de ikke sloss med sneglene for deres. Når de vokser og bytter skall, vil de se etter nye større skjell. Så det er viktig å tilby disse større ekstra sneglehus. De regnes som rev trygge.

 

hermit crab met blue legBlue-legged Hermit Crab – En annen populær krabbe som ubønnhørlig vil spise omtrent alt i akvariet (alger, matrester, etc.) er den blå-beinete eremitt krabbe. De er rev trygge (selv om noen har rapporterer at de kan drepe eksemplarer som er skadet eller døende), men er kjent for å være aggressive mot snegler. Tilsetning av ekstra sneglehus av forskjellige størrelser til tanken vil bidra til å redusere dette aggresjon. De lyse blå bena er fantastisk og de er et flott tillegg til en rev tank.

 

 

 

Sally light foot krabbe - RenholdsarbeiderSally Lightfoot Crab – Igjen en nådeløs spiser. Sally Lightfoot krabben vil romstere rundt i tanken på jakt etter biter av mat eller detritus og plukke på alger hele tiden. De er generelt ansett rev trygge selv om de større har blitt rapportert å spise skadet eller død fisk hvis de ikke finner andre matkilder. De vil også krype rundt på korallene en god del, men dette vil vanligvis ikke føre til problemer. De kan rive ned koraller og frager. De bli ca. 5-7,5 cm store.

 

 

 


Emerald krabbe - RenholdsarbeiderEmerald Green Crab
(også kjent som Emerald Mithrax Crab) – Denne krabben forblir ganske liten (4 cm) og er betraktet fredelig og rev trygg. Den eneste gangen de har blitt kjent for å knaske på koraller eller fisk er hvis det er slutt på matforsyning dens (du kan supplere kosten med tørket tang, fisk mat, og kjøttfulle matvarer). Hvis godt matet, går de utmerket godt sammen med andre innbyggere. Det er også kjent for sin evne til å spise boble alger, noe svært få rev trygge arter gjør.

 

 

 

 

Kråkeboller

Kråkeboller er ca 5-7,5cm i diameter, med pigger som strekker seg muligens dobbelt så langt. Hensyn må tas for å hindre at kråkeboller ved uhell velter steiner i rev akvariet og forårsaker skade på seg selv og andre innbyggere som levende koraller. Kråkeboller er et flott tillegg til marine akvarier, spiser uønsket alger og detritus i tanken. Noen av de spiser også korallina (kalk) alger Dersom det er lite alger, må dietten suppleres med tørket tang/sjø gress/nori.
De er meget følsomt for høye nivåer av kobber-baserte medikamenter, og vil ikke tåle høye nitratnivåer. Hvis de begynner å miste piggene sine, er det et tegn på svært dårlig vannkvalitet.

Det er mange arter av kråkeboller, men de mest vanlige i akvariet er:

TuxedoUrchin2Blue Tuxedo Urchin, også kjent som Sphere Urchin eller Globe Urchin. Den har ti bred fargede bånd vanligvis blå eller svart, med rød, brun eller mørk pigger. Denne svært slående kombinasjon, gir det “formelle” utseende og dermed navnet “Tuxedo Urchin.”

I løpet av dagen vil det holde seg skjule blant steinene, i sprekker, eller under planter på en sand bunn. Om natten, vil det dukke opp for å beite på alger. Tuxedo Urchin streifer vanligvis alene, men flere av dem kan plasseres i samme akvarium hvis det er stor nok til å gi dem tilstrekkelig mat (alger) og husly.

 


Black longspine urchin - RenholdsarbeiderBlack Longspine Urchin
, også kjent som Long-spined Sea Urchin. Har en kropp som er overveiende svart med et rødt øye i sentrum. Piggene på denne kråkebollen er lang, tynn og helt svart. Det ser ut som en svært skjør kråkebolle, som faktisk er i veldig god stand til å beskytte seg selv. Disse kråkebollene er gode alge renholdsarbeidere for et akvarium med aggressiv fisk.

Trenger et akvarium med rikelig gjemmesteder og plass til å streife. Black Longspine Urchin er en nattlig skapning, og vil gjemmer seg om dagen. Den kommer ut om natten for å lette etter mat som alger og tang. Disse er en utmerket alger kontrolleren for et rovdyr akvarium der andre virvelløse dyr ville bli spist. Når kontaktet av en fisk, vil disse kråkebollene føle deres tilstedeværelse, og vil forsvare seg ved å rette sine pigger mot sin overgriper. Vær oppmerksom på at de er giftige, med et stikk omtrent tilsvarende som et bie stikk.

 

Eucidaris thouarsii, Slate pencil sea urchin, Sea of Cortez IMG_5986Pencil Urchin av Eucidaris slektene er også kjent som Mine eller Club Urchin. Den har en brun, noen ganger spraglet kroppen med tykke pigger som stråler ut i alle retninger. Piggene er omgitt av basal plater. Prøv aldri å lirke den ut av et hull, du vil knekke piggene før den slipper. Med alderen, kan dens pigger bli dekket med korallina (kalkalger) og andre typer alger.

I løpet av dagen vil den søke ly blant steinene. Om natten vil det komme ut og lete etter mat, spesielt for alger plener og mindre virvelløse dyr som sjøpungene eller svamper. Det kan være ødeleggende for koraller. Det krever et akvarium med flere gjemmesteder og levende stein som den kan beite på. Stein formasjoner bør være solid, siden kråkebollen kan løsne steiner når den beveger seg rundt i tanken. Det bør tilbys tørket tang og noen dyre baserte supplerende matvarer.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAShort spine Urchin, eller Rock Burrowing Urchin. Den har en oval å runde mørk kropp dekket med hundrevis av uniform, rødoransje pigger. Finnes vanligvis på baksiden av revet. Denne nattaktive alger renseren kjent for å grave små nisjer i karbonatbergarter (døde koraller) for å skjule seg.

Shortspine Urchin krever gode med gjemmesteder og tilstrekkelig plass til å romstere etter mat i akvariet. Det skjuler seg generelt i huler i løpet av dagen, selv om det kan lage seg en hule i et tykt bunnlag. Om natten kommer den ut for å beite på alger. Akvariet bør inneholde store mengder levende stein som den kan beite på. Steinformasjoner må være stabil og i stand til å tåle den gravende bevegelse av kråkebollen som kiler seg inn i sprekker. Shortspine urchin er generelt solitær, men vil tolerere andre av sin egen art.

 


Purple Short Spine Pincushion Urchin - RenholdsarbeiderPurple
Short Spine Pincushion Urchin – Leter du etter en slående og lett-å-holde tilskudd til gjengen med renholdsarbeidere? Vil denne kråkebollen romstere over stein og substrat for biter av mat og alger å spise. Den vil samtidig skape litt underholdning i ditt akvarium.

Pincushion Urchins har ovale å runde kropper dekket med hundrevis av ensartede pigger. Selv om piggene er korte, er de fortsatt skarp, og kan punktere huden. I løpet av dagen vil den holde seg skjule blant steinene, i sprekker, eller under planter på en sandbunn. Om natten, vil det dukke opp for å beite på alger.

The Purple Short Spine Pincushion Urchin streifer vanligvis alene, men flere av dem kan bli plassert i samme akvarium hvis den er stor nok til å gi dem tilstrekkelig mat (alger) og husly.

 

 

 

Bristle Worm (Børstemark)

d1182_lgBørstemark er frittlevende segmentert ormer med en langstrakt kropp. De bærer et par vedheng, samt bunter av bust (setae) på hvert segment av kroppen. Det er et stort antall arter og familier av børstemark.

De kan variere i størrelse fra under 2,5cm til å være minst 60 cm lang. Mindre eksemplarer sees oftest i akvarier. Disse er vanligvis fra 2,5 til 15cm i lengde, og er vanligvis rosa i fargen. Mens større eksemplarer en noen ganger kan treffe på er ofte grå eller brun i fargen.

De lever vanligvis på eller i bunnlaget og i den levende steinen. De er først og fremst nattdyr, så en titt i tanken etter mørkets frembrudd med en lommelykt vil en vanligvis oppdage disse gnagerne hvis de er til stede i tanken. De kan også komme ut når tanken blir matet.

Børstemark er trolig den mest vanlige, men likevel mest misforstått haikere i rev tank. En grunn til dette er at de er åtseletere av kjøttfylt fôr. Hvis noe dør i tanken, slik som en musling eller fisk, vil børstemark dukke opp og begynner å konsumere kroppen. Akvaristen ser et døde dyr og børstemark som spise det og antar at de er årsaken til bortgangen, noe som ikke er tilfelle.

Børstemark vil formere seg lett i akvariet. En kan oppleve befolknings eksplosjoner og det kan bli litt ekkelt. Antall er styrt av mengden av matrester i tanken. Hvis du har en befolkningseksplosjon, er det en ganske sikkert tegn på at du overfôrer tanken. De et ganske godt barometer på fôringen.

Au - RenholdsarbeiderDen tredje og siste med den vanlige børstemarken er at de har bust. Disse er svært skarpe og kan lett stikke hull på huden. Jo større ormen er, jo større bust, jo større bekymring er dette. Store kan også ha ganske store kjever som potensielt kan bite. Den viktigste lærdommen her er å ikke røre dem med bare hendene. Hvis du får bust fast i huden din, kan du prøve å bruke den klebrige siden av tape for å trekke mest mulig av dem ut. Og eddik til å løse opp resten.

Ergo vanlige børstemark er vanligvis gode åtseletere og er gode å ha i en tank som en del av rest-mat renholdsarbeidere. De er vanligvis mindre destruktiv enn mange av eremittkrepsene som selges i hobbyen.

Når det er sagt, er det større rov versjoner av børstemark som kan være ødeleggende. Disse pleier å være ganske uvanlig i rev tanker, så det er vanligvis trygt å anta at du har de mer ufarlig mindre børstemarkene, med mindre de begynner å bli veldig stor, eller du ta dem på fersk gjerning i å angripe andre levende dyr i tanken.

 

Andre arter som vanligvis brukes i en gjeng med renholdsarbeidere

Du tenker gjerne ikke på reker som noe mer enn sjømat, men de kan faktisk være et verdifullt tilskudd til renholdsarbeidere i et saltvann akvarium. Disse små skapningene kan komme inn i sprekker og hulrom som andre virvelløse dyr ikke kan nå, og rydde opp i detritus og rester etter fiskefôr. Sjøstjerner er også flott tillegg til oppryddingen mannskapet, for ikke å nevne sin unike utseende.

Pusse Reker – De mest populære pusse rekene er Pacific Cleaner Shrimp og Scarlet Cleaner Shrimp. Også kjent som den Red eller Fire Shrimp. Disse rekene gjør en utmerket jobb med å romstere rundt etter matrester. De kan også plukke parasitter av fisk, og brukes til å kontrollere saltvanns ich (hvitprikk).

Lysmata amboinensis White-banded cleaner shrimp 2Lysmata debelius CT

 

 

c-BandCoralCoral Banded reke – Igjen en meget populær rengjører og en meget vakker reker generelt. De regnes å være rev trygge, men noen har rapportert at de dreper fisk. Men de fleste er uenig med disse rapportene.De er aggressive i forsvar av territoriet sitt og vil jage fisk unna, men de vil ikke drepe en fisk. Kan stor sett ikke gå sammen med andre Coral Banded Shrimp da de som oftest slåss med døden til følge. Skal også kunne spise bristel worms (børstemark).

 

 

 

 

4de379c40e3d7Peppermint Shrimp – Sørg for at du får en ekte Peppermynte reker og ikke den som ligner, Camelback reken, fordi bare den sanne Peppermynte reken er rev sikker. Disse rekene er gode åtseletere, og er en av de bedre metodene for å kontrollere glassrosen Aiptasia.

 

 

 

 

sandsiftingStarSand vendende sjøstjerne – Disse kan nå størrelser opp til 30 cm, så de bør bare brukes i større akvarier med dype sandbunn. Du må også sikre at det er en tilstrekkelig matforsyning til de, så de bør bare settes inn i etablerte akvarier. De gjør en utmerket jobb med å sile gjennom sand og vende den over. De lever av mikrofaunaen i sanden, og kan renske den for alt liv, de konsumere også matrester og detritus.

 

 

 


Slangestjerne - RenholdsarbeiderSlangestjerner
– i motsetning til andre allment kjent sjøstjerner, har slangestjerner lange og tynne armer som gjør dem i stand til å bevege seg raskt. Slangestjerner har fem armer som går ut fra en sentral disk, på undersiden av den er munnen ti sjøstjerner lokalisert.

De er flotte åtseletere og hovedsakelig lever av råtnende materie og plankton. Slangestjerner kan finnes over det meste av verden. De er skjøre, piggete og hard hudet dyr. De er også kjent som brittle starfish på grunn av sin harde morfologi. De beveger seg langs sjøbunnen. Hvis en hvilken som helst arm er kuttet av kan den regenereres og danner en ny arm. Slangestjernene har separate kjønn, men noen arter er også funnet som hermafroditt. Dessuten er aseksuell reproduksjon mulig ved skive deling.

Slangestjerner liker vanligvis å holde seg under steiner, så levende stein er derfor for nødvendig i et akvarium for å gi dem et naturlig hjem som husly til dem.

De er nattdyr og er ofte skjult under steiner i løpet av dagen. De lever av små organismer, og presser magen ut gjennom munnen, og fordøye byttet. De varierer i farge, og størrelse. De har sugeføtter, disse tube føttene er plassert langs armene som registrerer lys og lukt. Noen blir ganske store, over 30cm, og det er noen arter som er kjent for å ha fanget levende fisk. Så dette må tattes hensyn til hvis en ønsker å ha slangestjerner som renholdsarbeidere. De små er som oftest ufarlige og gode arbeidere. Slangestjerner kommer ofte som blindpassasjerer i den levende steinen.

 

sea_hare_1Sjø-hare – blir ofte brukt som en metode for å utrydde alger og cyanobakterier (“rød slim alger”) i rev akvarier. Sjø-harene gjør vanligvis en utmerket jobb. Men når de har spist alt av alger og cyanobakterier, krymper de ofte av sult for å til slutt å sulte i hjel. Mange Saltvanns akvarium klubber har begynt med låne programmer der en gruppe deler på å ha en enkelt sjø-hare på omgang. Disse dyrene er planteetere som endrer sin mat preferanser etter som de vokser. Som larver, bosetter de seg på rødalger på dypere vann for å spise, for å gradvis beveger seg inn på grunnere vann når de blir voksne. I vannet nærmere land spiser de sjø-gress og tøffere brune og grønne alger. De bruker et par kjever med rasp-lignende tenner til å beite med. De produsere også store mengder med drit.

Noen unge sjø-harer er i stand til begrave seg i mykt sediment slik at bare deres rhinophores og kappe åpning viser. Hvis de blir skremt, kan de frigi et lilla farge stoff for å slå tilbake angrep fra fisk. I akvariet med sjø-harer vil en trenger en god kjemisk filter system. Dette for å rasktkunne fjerne det giftige fargestoff før det fører til problemer.

Sjø-harer består av 9 slekter: Aplysia, Bursatella, Dolabella, Dolabrifera, Notarchus, Petalifera, Phyllaplysia, Stylocheilus og Syphonota. De varierer i størrelse fra arter som vokser mindre enn 2 cm, til store arter som kommer opp i over 70 cm i lengde. Så det er viktig å velge riktig art. Det er også mange kaldtvanns arter som ikke vil gjøre det så gått i et tropisk rev kar.

 

Sea-Cucumber-Tiger-Tail-667Sjøpølser – er pigghuder fra klassen Holothuroidea. De er marine dyr med en læraktig hud og en langstrakt kropp som inneholder en enkelt, forgrenet gonade. Sjøpølser er funnet på havbunnen over hele verden. Antall arter på verdensbasis er ca. 1717 med de fleste i fra Asia Pacific-regionen. De varierer i størrelse fra 10cm og opp til 3m. Så arter må velges med omhu. Det er også mange kaldtvanns arter som ikke vil gjøre det så gått i et tropisk rev kar. Sjøpølser tjene en nyttig rolle i det marine økosystemet da de hjelper til med resirkulere næringsstoffer, bryte ned detritus og annet organisk materiale så bakterier kan fortsette nedbrytings prosessen etterpå.

blackseacucumberHolothuroidea er generelt åtseletere, som lever av rusk i bunnsonen av havet. Dietten til de fleste sjøpølser består av plankton og råtnende organisk materiale som finnes i havet. Noen sjøpølser posisjonere seg i strømninger og fange mat som flyter forbi med sine åpne tentakler. De har også sile gjennom bunnsedimentene ved hjelp av sine tentakler. Sjøpølser kan rydde opp i rester fra under stein og trange hjørner som er vanskelige å rengjøre.

For best omsorg bør sjøpølse holdes i større systemer med tykke sand bunn med rikelig plass til å streife, og steinete grotter for ly. Den naturlige kosthold til sjøpølse består av kiselalger, mikroalger, bakterier, kjøttfulle matvarer og andre detritus. For hver 1 cm av sjøpølse bør det være 10 liter vann. Sjøpølser vil tilbringe mesteparten av sin tid i det åpne, selv om den kan bære en tynn film av sand over kroppen sin.

Sjøpølser (Holothuria sp) har potensial til å forgifte et akvarium. Sjansene for at dette skjer er svært sjeldent med mindre dyret er ved et uhell sugd inn i et udekket pumpe inntak eller overløp bokser.

Hva bør unngås

En nye akvarist, utålmodig på å fylle tanken og spent på å se noen tegn til liv, går ofte overbord med sine første renholdsarbeidere. Eremittkreps, sammen med en rekke andre skapninger inngår vanligvis i et renholds mannskap, er ikke bare unødvendig ødeleggende, men deres tiltenkte bruk kan bedre bli utført av andre, mer føyelig inverterer, som snegler. Plasser disse to i samme tank, og eremitter vil ofte ende opp iført sneglene som boliger.

Mens noen eremitt krabbe arter, som Scarlet variasjoner, har en tendens til å være mindre morderiske enn andre, vil alle til slutt trenger større skjell som skal brukes som boliger, og snegler er det beste målet for dem. De samme sneglene er mer effektiv på alger og detritus opprydding enn krabbene vil være, så hvorfor bry seg? Andre krabber er ofte i tillegg inkludert i rydde mannskapet – Sally light foots og Arrow krabber, i særdeleshet, er opportunistisk og vil ofte spise hva de kan få klørne sine i. Selv den mye elskede Emerald krabben (Mithrax sp.) Har vært kjent for å bli kjøttetende uten noen åpenbar grunn. Emerald krabber anbefales som en siste utvei i en alge kamp, ​​ikke som et forebyggende tiltak.

Ok, så du har gått bort fra å bruke eremittkreps. I søket etter en rengjørings gjeng kommer du over en krabbe-løs pakke, som skal være perfekt, ikke sant? Problemet er at mange krabbe-løse pakker inneholder sand vender organismer, nemlig sjøstjerner og sjøpølser. Disse dyrene er avhengige av mikroskopiske fauna i sandbunnen som eneste næringskilde, og med en gang at maten er oppbrukt dør dyret som oftest. Med mindre du har en veldig stor tank, i størrelsesorden et par kvadratmeter med sandbunn for hver sjøpølse eller sjøstjerne, disse er igjen best å utelate.

Coral banded reker og peppermynte reker er ofte inkludert som en del av den renholds gjengen, men ofte vil de bli opportunistisk, spiser koraller polypper, andre reker og noen ganger også småfisk. Alle reker må være godt matet eller de lage sine egne måltider, ofte ut av koraller.

Mens de fleste sneglearter er ufarlige alge eller detritus spiser, er det noen varianter uegnet for rev akvarier. Murex snegler er rovdyr, som lever på andre snegler og skjell. Margarita snegler dukker opp fra tid til annen i butikker, men er høstet fra tempererte steder, noe som gjør dem uegnet for tropiske tanker. Flamingo tunge snegler er vakker og ufarlig for de fleste bevegelige inverterer, men lever utelukket på gorgonier og krever spesialisert omsorg. De fleste konkylie artene er effektive alge spissere og åtseletere, men vokser alt for stor for de fleste rev systemene. Se forøvrig liste av snegler som bør unngås nederst i artikkelen.

Hvor stor gjeng med renholdsarbeidere bør jeg ha?

Nå som du vet hvilke typer organismer bør unngås og å bruke, la oss gå over hvordan du skal fylle tanken med hensyn til en rengjørings gjeng. Det er ingen eksakt formel for å bestemme hvor mange snegler, krabber eller reker du kan holde i en saltvanns tank fordi hver tank er forskjellig. Det er ikke bare å tenke på antall liter, men du må også tenke på hva slags fisk og koraller du har i akvariet. Det beste alternativet er å starte med bare noen få eksemplarer og å se hvordan de klarer seg – hvis de gjør det bra, og du fortsatt har nok alger og detritus å støtte flere, så kan du sette inn noen til. Selv om det ikke er en universal formel, er det noen generelle regler for å holde virvelløse dyr.

De generelle regler for å holde virvelløse dyr i et saltvannstank er:

 • Én snegl/krabbe/reke per 4 liter.

Du vil ofte se regler som sier én snegl per gallon (1 gallon = 3,785 liter). Slike regler er altfor generisk til å være til nytte, og ofte resultere i tanker som er overfylt med snegler og krabber. Ikke alle Rev systemer er skapt like, og mens en 75liter kan trenge femten snegler, kan en annen ikke trenger noen.
Men disse reglene betyr ikke at du kan sette 20 nassarius snegler i 80 liters akvarium. I stedet ønsker du å mikse og matche snegler, krabber og reker å få en god kombinasjon. Om hvor mange av hver art for sneglene, vurdere disse generelle regler:

 • Asterea sneglene er vanligvis holdt på én per 22 til 27 liter på grunn av sin irriterende vane for å dø når de havner på ryggen.
 • Trochus snegler kan holdes med så mange som én per 4 liter.
 • Nerite snegler kan også holdes med så mange som én per 4 liter.
 • Turbo snegler bør kun holdes med én per 27 til 30 liter på grunn av sin størrelse og ekstrem alger spise evne.
 • Nassarius sneglene er vanligvis holdt med én per 11 liter, men de er mer avhengige av området av underlaget. Hvis du har en høy tank så holder kanskje én per 19 liter.

En mye bedre tilnærming ville være mer organisk. Hvis tanken din utvikler en algeoppblomstring, finne ut hvilke snegler eller andre organismer som har best evne til å håndtere det, deretter plukke opp noen av disse. Deretter venter et par uker for å gi dem en sjanse til å gjøre noe arbeid. Hvis problemet ikke løser seg eller blir verre, få noen flere og vente et par uker.

De fleste ny startede akvarier begynne med kraftig algevekst som forsvinner over tid. Hvis du ender opp med en stor rengjørings gjeng mot begynnelsen, være forberedt på å tynne de ut som tiden går og alger forsyninger avta. Modne tanker med effektiv nærings eksport og en lav biologisk last, krever ofte svært få om i det hele tatt noen snegler til å kontrollere plagsomme alger.

For å konkludere, eremittkreps har en plass i rev akvarier, som interessante tillegg hvis krumspring slutter aldri å underholde. Men for et dedikert renholds gjeng, er ulempene som eremitter bringer med seg langt større enn sine fordeler. Se i stedet for på en kun snegl basert mannskap, og fyll tanken din i henhold til behov og ikke etter en vilkårlig estimering basert på antall liter.

Disse nivåene er for etablerte akvarier med en sjenerøs matforsyning av detritus og alger. I en nylig innkjørt tank, vil du ønsker å starte sakte og deretter trappe opp til fult arbeidslag, ellers vil de alle sulte, og du vil risikere å ende opp med å kjøpe en ny renholds gjeng.

Som du ser, kan det koste litt å opprette et renholds team. Det må også holdes up-to-date ved å erstatte døde arbeidere. Dette må tas med i betraktningen når du beregne kostnaden for akvariet ditt. Hvis du tar deg tid til å undersøke artene du ønsker å inkludere i ditt opprydding mannskap. Og sørg for å at det er rikelig med mat. Da vil din renholds gjengen hjelpe deg med å holde tanken godt vedlikeholdt.

Å sette sammen gjengen renholdsarbeiderene

Så hva er alternativene? Et rydde mannskap av kun snegler er den beste veien å gå. Annet enn de artene som er nevnt ovenfor, og noen få andre, de fleste sneglearter er små og ufarlige, med mindre du tilfeldigvis er en bit av alger eller en matrest. La oss ta en titt på de spesifikke problemene du skal prøve å få rengjørings gjengen til å rense opp i, og hvilke arter som er best egnet til å løse disse problemene.

Kiselalger på sand og stein: DSC05034.JPG-for-web-normalKiselalger ligne et brunt støv belegg på harde flater i tanken din. Mens de fleste diatom oppblomstringer kjøre sitt løp, kan de likevel være skjemmende. Cerith snegler og limpets er gode valg for å spise kiselalger.

 

 


Grønn film alge - RenholdsarbeiderGrønn film alger:
Dette er standard så langt som det gjelder alger i rev akvarier. Det finnes i alle systemer til en viss grad, og kan variere fra knapt merkbart til pinlig. Astrea snegler er fantastiske film alger spissere (de større ‘turbo’ varianter er best for større tanker, siden de vil velte små frags i søken etter mat), sammen med Ceriths og chitons.

 

ecbe8027_IMAG0378Hår alger: Det finnes et par typer hår alger. Standardtypen er ikke-forgrening og vokser i klynger. Mange snegler knaske på denne type hår alger, inkludert turbo snegler og chitons. For større tanker, kan ikke-snegle dyr som kråkeboller og sjø-harer være løsningen på et hår alger problem.

 

4bryopsis-viDen andre type hår alger er Bryopsis. Tråder av denne typen alger har grener og ser ut som små fjær. De fleste alge-spisende dyr holde seg borte fra denne; beste alternativet her er å løse problemene som er årsak til Bryopsis enn å prøve å finne noe som vil spise det. Noen har hatt flaks med turbo snegler, sjøharer og et par andre skapninger imidlertid. Resultat kan variere.

 

 

 

2znxpn5Cyanobakterier: Denne slimete, trevlet “algen” kan ofte nå pest proporsjoner i tanker med høye tilførselen av næringsstoffer. Mens det beste middel her er forebygging, Ceriths og Nerites er begge gode valg for å hjelpe til med oppryddingen.

 

 

 

Matrester: Hvis du er tung på labben når du fôrer tanken din, vil du ønsker å dra nytte av ulike skapninger som vil fjerne overflødig mat fisken har gått glipp av. Nassarius snegler er eksperter i å sile gjennom sandbunnen i venter på et måltid, og vil komme til overflaten ved første eim av fôrings tid. For å komme inn i kriker og kroker av den levende steinen (LS), er det best å stole på de organismene som kom som blindpassasjerer, nemlig pods og børstemark. En og annen runde med en turkey baster vil også bidra til å holde tanken ren.

 

Uegnede snegler

Det er en god mengde snegler som ikke er rev-trygge å ha som renholdsarbeidere. Så her er en liste over de snegler som ikke er bra å ha, for å hindre folk fra å gjøre feil. Noen er snegler som ikke bør være i en rev tank fordi de er fra kaldere vann eller tempererte arter, eller fordi de blir for store.

 • Flamingo Tongue – En vakker snegle som lever utelukkende av gorgonier.
  cayman-flamingo-tongue
 • Bumble Bee Snail – Selges som sand vendere, den spiser mikrofaunaen i sanden som gjør den “levende”.
  Bumble bee snegle
 • Murex Snegler – Alle snegler i denne familien er rov-snegler, og vil spise planteetende snegler, og etterlate tanken din med alger.
  8343522319_30ea1619cb
 • Ilynassa obsoleta – en stor selger på EBay. En snegl som koloniserer tempererte kyst bredder i store tepper.De er en kaldere vann snegle som romsterer og spiser andre snegler og skjell.De er også kannibalistiske og er kjent bærere av parasitter som kan infisere både fisk og mennesker.Hvis du har dem, ikke slipp dem ut lokalt.
  snails
 • Margarita Snegler – denne meget populære sneglens utbredelse strekker seg ikke til tropene, og de ​​vil bli stresset i normale rev tanker, fordi de ikke er bygget for å tåle rev temperaturer.En god sneglen om akvariet ditt sjelden kommer opp i 21 grader, ellers vil du sakte torturere dem til døde.De er gode alger renholdere i et temperert tank, og en favoritt blant mange amatører med kaldt vanns biotoper.
 • Crown Conchs – En rov snegle som vil spise andre planteetende snegler, etterlate tank din med alger.De er også kannibalistiske.Den største online leverandør har forvekslet disse med Fighting Conchs, og det har begynt å gi den riktige arten et dårlig navn.
 • Queen Conchs – disse planteetende snegler er stor i starten, men når de blir nær 30cm lang, 10 cm høy, og 12,5 cm bred, er de litt for stor for de fleste akvarium, da de trenger et stor området for å overleve.I den størrelsen vil de også rive ned de fleste stein formasjoner.
  30
 • Keyhole limpets – Ikke alle limpets er de like. Å eie en limpet er som å eie en snegle, det teller virkelig hvilken arten det er.Mange av Keyhole limpets er kjent som rovdyr, hvorav noen ernærer seg på SPS koraller. Hvis du holde koraller, bare holde limpets arter som er planteetende.Ikke alle limpets er rovdyr, men du bør være på vakt når du setter dem inn i en tank uten forutgående kunnskap om kostholdet.
  DDDB 084 Megathura crenulata
 • Olive Snails – Disse sneglene har dukker opp i hobbyen, og det er en skam.De er rovdyr, og lever av små skjell, mikrofaunaen og andre snegler. De romsterer også, men de er opportunistisk.
  10368126863_cc307f936c_b
 • Babylonian Snails – Denne krem og brun flekket sneglen gjør et attraktivt tillegg til tanken, men er et rovdyr som beiter på skjell og andre snegler.De er ofte feilmerket og solgt som “Fancy nassarius”, eller “Speckled nassarius” snegler, men de er ikke relatert til nassarius spp. og er ikke trygg for rev akvarium.
 • Sundial snails – Denne lille sneglen er et rovdyr som lever av zoanthids, og kan være vanskelig å se i tanken din. Sjekk dine  zoanthids nøye om natten for Sundial sneglen, og hvis du oppdager man være rask til å fjerne det. For de neste dagene og ukene, holde øye når  zoanthids er lukket opp, i tilfelle noen baby pyramide snegler dukker opp.  Ikke reef-safe!
  sundial_3see

Disse er de vanligste elementene vi finner i akvarier. Husk at de fleste snegler er rovdyr, og er ikke gode kandidater for et akvarium. Hvis du samler lokalt, vennligst bruk et felt guide for å bestemme arten du fange, og dens kompatibilitet til rev akvarium.

Kilder:

Establishing up a Clean-up Crew in Your Saltwater Aquarium
http://www.ratemyfishtank.com/articles/119

Clean Up Crews
http://www.nano-reef.com/articles/_/livestock/clean-up-crews-r16

Bad snails
http://www.reefcleaners.org/bad-snails

Bristle Worm: Polychaetes:
https://reefcorner.com/reef-database-index/hitchhiker-index/bristle-worms/

Wikipidia:
http://en.wikipedia.org/wiki/

Doctors Foster and Smith LiveAquaria.com
http://www.liveaquaria.com

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*