post@dreamaquarium.no +47 41 21 04 80 Carl Konows Gate 49 Laksevåg Bergen

Stonefish (Synanceia verrucosa)

Stonefish (Synanceia verrucosa)
17. september 2014 admin

Stonefish (Synanceia verrucosa)

Tekst og foto: Ingvald Arne Meland

 0364.2-19-2003Synanceia verrucosa (Bloch & Schneider, 1801) er best kjent som Reef stonefish eller bare stonefish. Det er en karnivor finnestråle fisk med giftige pigger. Den lever på rev bunnen kamuflert som en stein/koral, ofte under steiner eller overheng. Den kan også grave seg ned med brystfinnene. Der ligger den og venter på at små fisker, reker og andre krepsdyr skal svømme forbi. Med lynrask hastighet (bare 0,015 sekunder) åpner fisken munnen sin og suger byttet inn.

Videoen viser flere stonefish og hvor vanskelig det er å oppdage de. Vi får også se en som spiser. http://youtu.be/iFIWuGdQd60?t=50s

bilde2Stonefish-en blir opp til ca. 35cm i lengde (det er blitt rapportert om fisk opp i 50cm størrelse) og holder til i Indo-Pacific-regionen og nord Australsk farvann. Den holder seg stort sett i mellom 35m og helt opp på land der den kan bli funnet liggende i tidevanns dammer. Den kan ligge på land i opptil 24 timer. Den er godt kamuflert og vil ikke svømme sin vei hvis den blir forstyret, men heller reise de giftige ryggfinne strålene.

 

fish_graphic_lgDet er den mest giftige kjente fisken i verden. Det kan være dødelig for mennesker. Fisken har 13 skarpe pigger med to spor og to gift kjertler i. Disse er skarpe nok til å punktere gummi. Piggene brukes for forsvar mot haier og rokker som finner føden sin på bunnen. Den har et tornete hode med store brystfinner, og den er rundt bygget og dekket med hudfliker og vortelignende humper. Til å fullføre kamuflasje, er den grå-brun i fargen og harmonerer perfekt med havbunnen. Den kan også ha områder som er gule, oransje, rosa eller røde.

http://youtu.be/lAR5FyZGZb4

 

IMAG2064Stonefish-en er bare farlig hvis den blir tråkket på eller fanget. De dorsale piggene med giftkjertlene stikker opp langs ryggfinnen. Giften blir uvilkårlig sprøytet ut når det blir trykket på dem. Faktisk, er det den som er blitt offer som har skadet seg selv. En kan forebygge skader ved iføre seg tykke såler og trår veldig forsiktig. Piggene har vært kjent for å trenge gjennom en sko.

Det tar et par uker for kjertlene å regenerere og fylle seg igjen.

Det kommer tydelig frem i Smarter every day videoen om:
Milking the WORLD’S MOST VENOMOUS FISH!
http://youtu.be/I8yJkIuvPvM

En vet at det er noe farlig når Steve Irwin har laget en reportasje om det:
http://youtu.be/PGqUE4T2hPo

Ofte opplever ofre en uutholdelig smerte som varer i flere timer og en utvikler en enorm hevelse, og at vev begynner å dø. Midlertidig lammelse, sjokk og kan føre til dødsfall. Alvorlighetsgraden av symptomene avhenger av dybden av gjennomtrengning og antall pigger som er involvert.

Hvis du blir stukket av en stonefish, kan du senke området i varmt vann (så varmt du klarer, 43-50grader (uten å forårsake brannskader i tillegg til forgiftningen)). Dette hjelper til med å bryte ned proteinene i giften. Bruk av turniké for å hindre spredning av giften er ikke lengre anbefalt. For alvorlige symptomer, som inkluderer uutholdelig smerte, svakhet og paralyse, og flere punkteringer, er den eneste virkelige behandling administrasjon av stonefish motgift – og en intravenøs narkotiske smertestiller for smertene.

Giften består av en blanding av proteiner, inkludert hemolytisk stonustoxin, det proteinholdige verrucotoxin, og kardiotoksisk cardioleputin.

Kommersielle bruk:
Den primære kommersielle bruken av stonefish er som akvarium kjæledyr. Det er også solgt for kjøtt på Hong Kong markeder. Den er konsumert på Filippinene, særlig i kinesiske restauranter, og i Japan som dyre sashimi retter kalt Okoze

Lignende arter:
Estuary Stonefish, Synanceia horrida (Carl Linnaeus, 1766)

En måte å skille de to artene på er plasseringen av øynene. Øynene på reef stonefishen er separert av en dyp forsenkning. Øynene til Estuary Stonefish er forhøyet og skilt av en bein rygg.

Biologisk klassifikasjon:

Rike/Kingdom: Animalia
Rekke/Phylum: Chordata
Klasse/Class: Actinopterygii
Orden/Order: Scorpaeniformes
Familie/Family: Synanceiidae
Slekt/Genus: Synanceia
Art/Species: S. verrucosa

 

 

Kilder:

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Synanceia_verrucosa

Wells, V. “The Stonefish – The Deadliest Fish in The World”

http://australianmuseum.net.au/reef-stonefish-synanceia-verrucosa-bloch-schneider-1801

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UC6107grRI4m0o2-emgoDnAA

https://www.youtube.com/channel/UCY1a8hlOg6KrFIMnPbTDbsg

https://www.youtube.com/user/NorCalGirlDiver/featured

Bilder:

http://oceana.org/en/explore/marine-wildlife/stonefish

http://www.nytimes.com/imagepages/2006/08/21/science/20060821_FISH_GRAPHIC.html

http://www.ingvaldmeland.com/

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*