post@dreamaquarium.no +47 41 21 04 80 Carl Konows Gate 49 Laksevåg Bergen

Strømmen har gått – hva nå?

Strømmen har gått – hva nå?
27. september 2014 admin

Skrevet av Ingvald Arne Meland

Det er høst/vinter og ute uler vinden rundt hus hjørnene og det knaker faretruene I trærne. Plutselig er det mørkt i hele nabolaget. Strømmen har gått, et tre har falt over strømledningen og revet den ned. Du ringer nettleverandøren, og får beskjed at de klarer ikke å reparere skaden før i morgen på grunn av alle feilene som har oppstått på strømnettet i stormen.

Hvordan skal en holde liv i fiskene og bakterie kulturen i filteret? En liten guide som tar for seg både salt- og ferskvanns akvarier.

Så sant en er skikkelig forberedt går en ut i garasjen/boden og tar fram strømaggregatet og starter det. For så å koble akvariet over på det, sammen med andre ting som kan være grei å ha under et strømbrudd.

Nå er det de færreste av hos som har et strøm aggregat stående klart i tilfelle strømmen skulle bli borte over lengre tid. Noe som en absolutt bør vurdere med det klimaet vi har nå for tiden med hyppigere og kraftigere uvær en tidligere.

Et alternativ til strømaggregat er en inverter/vekselretter som man plugger i sigarett uttaket på bilen og lar bilen gå på tomgang. En inverter tar 12V i fra bilen og gjør den om til 230V som vi kan bruke til å drive akvariet. Det er ikke all verdens en kan drive med en slik, men en har i det minste filteret og sirkulasjonen i drift. http://ww w.clasohlson.com/no/b/Elektro/Batterier-og-ladere/Vekselrettere

Ikke forbered, hva nå?

For at det skal bli tilført oksygen i vannet kan en røre rundt i karet ved jevne mellomrom slik at vannet for tilført oksygen på grunn av gassutvekslingen som oppstår av bevegelsen i overflaten.

En kan også få kjøpt seg batteri drevne luft pumper som kan brukes til å skape litt sirkulasjon i karet. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XBattery+Backup+Operated+Fish+Aquarium+Air+Pump&_nkw=Battery+Backup+Operated+Fish+Aquarium+Air+Pump&_sacat=0

Til saltvanns akvarier (kan brukes til ferskvann også) får en sirkulasjons pumper som kobles automatisk over på batteri drift ved strømbrudd (f.eks: Ecotech marine sine VorTech pumper http://ecotechmarine.com/products/vortech/vortech-mp10 , eller Tunze sine likestrøms pumper med safty connector og batteri http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=NO&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter064).

Ved lengre strømbrudd kan en holde vedlike bakteriekulturen ved følgene metoder:

Internt filter:

Løfter filteret opp av vannet, og la det renne litt av seg før en setter det tilbake. Gjentas ved jevne mellomrom. Når strømmen kommer tilbake, foreta et vannbytte.

Eksterne Filter:

Ta retur slangen ut av karet og la litt vann drenere igjennom filteret og opp i en bøtte. Sett slangen på plass igjen, og hell vannet tilbake i karet. Gjenta ved jevne mellomrom. Ta et vannbytte når strømmen er kommet tilbake.

Sump:

Har aldri sett noen rutiner for denne, men vil tro at dette skulle gjøre nytten. Ta vann i fra retur kammeret og hel det opp i karet, slik at det kommer “nytt ferskt” ned via overrenningen. slik at det blir en sirkulasjon igjennom sumpen. Vil tro at det blir tilført mere oksygen til vannet på den måten, enn ved å bare helle fra ene enden av sumpen til den andre. Samt i karet.

LS (levende stein (Saltvann)):

Røre rundt i karet ved jevne mellomrom slik at vannet får tilført oksygen på grunn av  gassutvekslingen av bevegelsen i overflaten.

Lys:

Fiskene trenger ikke lys, lyset er i grunn kun der for at vi skal kunne se de. Planter/koraller klarer seg også i lengre tid uten lys. Det blir mørkt ute i naturen også, selv på dag tid under kraftige stormer.

Varme:

Dette kan bli et problem på vinters tid når det er beinkaldt ute. Der er det flere løsninger en kan bruke.

  •  Fyre i ovnen/peisen for å holder rommet akvariet står i varmt.
  • Varme opp vann på ovn/gassovn/primus for så å tilsett litt ved jevne mellomrom. Varmt vanns berederen holder på temperaturen en god stund, så en kan hent vann der og en stund. En kan også fylle flasker med varmtvann som legges oppi karet, hvis en ikke vil ha varmt vann i fra berederen opp i karet. Har en saltvann så må flaske trikset brukes ellers får en et dropp i saliniteten (saltnivået) i karet.
  • Pakke akvariet inn i tepper/dyner slik at varme tapet tar lengre tid.
  • Ha masse tente t-lys som flyter rundt i akvariet. En må da ta av eventuell lys-topp/dekkglass og være forsiktig nå når en rører rundt for å skape sirkulasjon og lufter filtret. Når en tar av toppen/dekkglass vil også varme tapet øke i forhold til når det er på.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*